Orø-korset med kæde i sølv

3.799,00 DKK

Det fantastiske Orø-kors, som blev fundet på Orø i Isefjorden på Sjælland i 1849 er et såkaldt relikviekors, et brystkors til at bære i en kæde om halsen, lavet i to dele med et hulrum i midten.

Korset var tomt, da det blev fundet, men har antagelig indeholdt en plade med en rille til den splint af Kristi kors, som det var beregnet til. En konstruktion som går igen på Roskildekorset.

Det imponerende kunsthåndværk menes i sin tid at være udført på et nordisk værksted, sandsynligvis Skåne.

På forsiden ses den korsfæstede Kristus, der træder på hedenskabets drage. Over hans hoved ses Gud Faders højre hånd mellem sol og måne, og til højre og venstre for Jesu arme to små figurer, antageligt Jomfru Maria og Johannes Døberen. På korsarmen læses ordene OLAFC VNVnCE (Olav cununce = konge) og ISACO' (muligvis Isak).

På bagsiden ses Jomfru Maria der bærer slør og har evangeliebogen i hænderne. Over hovedet svæver som et symbol på bebudelsen Helligåndens due og bogstaverne S MA (Sancta Maria?). Ved siderne ses i medaljoner to helgener og de græske bogstaver A og hentydende til Kristus som livets begyndelse og ende.

Den smukke flettede kæde på 70 cm. er sat sammen med øsken og kors ved hjælp af to flotte dragehoveder.

Originalen, som oprindeligt blev fundet i guld, kan i dag ses på Nationalmuseet.

Periode: Middelalder
Materiale: Sterling sølv