Vikingernes syn på militær og samfund

Vikingeskjaldenes lovprisninger af fyrster, flåder og tapre mænd er mere og andet end ren hofpropaganda - fyrstedigtningen vidner om forhold og forandringer i de oldnordiske samfunds militære og civile organisation. Det er udgangspunktet for oldtidhistoriker Rikke Malmros' forståelse af vikingetidens og den tidlige middelalders hofpoesi - og omdrejningspunktet for denne bog.

I en række forskelligartede artikler betragtes vikingetidens samfund gennem fyrstedigtningens rige kildemateriale, der længe har været overset som gyldigt historisk vidnesbyrd. Myten om den nordiske oldtids brede folkestyrer spillede en væsentlig rolle i udviklingen af Skandinaviens moderne demokratier, skønt den ikke har belæg i fyrstedigtningen. Gennem inddragelsen af skjaldenes vigtige, men forbigående digtning tegner Malmros et levende og nuanceret billede af det gamle Nordens skiftende politiske magtforhold, og historievidenskabelige konventioner underkastes en anderledes, kildekritisk behandling.

Denne samling af artikler henvender sig til vikingeforskere af enhver art: historikere, arkæologer og filologer, og til alle med interesse for de nordiske rigers tidligste militære, sociale og politiske historie læst i lyset af et nyt og rigt kildemateriale. Nordens oldtid har sjældent taget sig så livskraftigt sprudlende og personligt nærværende ud, som den gør for skjaldene og Malmros' blik.

Rikke Malmros Ph.d., cand.phil., afdeling for Historie, Aarhus Universitet

Periode: Vikingetid
Indbinding: Indbundet
Illustrationer: Tegninger og fotos i sort/hvid og farver