Dansk skolehistorie bind 1 - Da læreren holdt skole - Tiden før 1780

Dansk skolehistorie. Hverdag, vilkår og visioner gennem 500 år er et kulturhistorisk værk i fem rigt illustrerede bind. Værket fortæller skolens historie på en ny og anderledes måde og bringer læseren tæt på skolens hverdag i al dens mangfoldighed og på skiftende tiders debat om undervisning af børn.

Værkets bind 1, Da læreren holdt skole. Tiden før 1780, handler om skolegang fra senmiddelalderen og frem til 1700-tallets slutning. Også dengang, længe før 1800-tallets skolelovgivning, blev der nemlig organiseret undervisning for børn. Hvor mange år børnene gik i skole, og hvad de lærte, varierede dog meget alt efter, om de var drenge eller piger, rige eller fattige, og hvor i det vidtstrakte rige de voksede op. For de fleste børn fyldte arbejde en langt større del af deres barndom end skolegangen.

Men i 1700-tallet var basale kundskaber i læsning og kristendom blevet et krav til alle børn forud for deres konfirmation. Flere faste skoler blev etableret, men skolebygninger var ingen forudsætning for skolegang. Ofte var det tilstrækkeligt, hvis der var forældre, der ønskede deres børn undervist, og hvis der var en lærer, som var i stand til at holde skole.

Dansk skolehistorie henvender sig til alle med interesse for skolens farverige historie og til de mange mennesker, der i dag er med til at forme og forvalte de danske skoler: Lærere, forældre, administratorer og politikere.

Indbinding: Indbundet
Illustrationer: Tegninger og fotos i sort/hvid og farver
Mål (BxH) i cm: 23 x 24,5
Forfatter: Charlotte Appel, Morten Fink-Jensen