Historien om danskernes mad i 15.000 år

Historien om danskernes mad i 15.000 år fortæller om madens historie i Danmark. Hvilke råvarer der har været til rådighed, hvordan maden er blevet tilberedt, hvilke redskaber man har brugt hos jævne folk - hovedparten af danskerne.

Læseren skal med på en lang tidsrejse. Den begynder for mere end 15.000 år siden, i jægerstenalderen, hvor menneskene tilberedte jagtbyttet over bål under åben himmel, og slutter ved nutidens højteknologiske samtalekøkkener med en mangfoldighed af råvarer. Historien om danskernes mad i 15.000 år er inddelt i historiske afsnit, som hver især sammenfatter en køkkenepokes udvikling.

Bogen bringer samtidig over 100 opskrifter, som er udvalgt fra gamle danske kogebøger. Læseren kommer med på en kogebogsarkæologisk ekspedition. Fra Christian IV`s tid, hvor den første danske kogebog udkom og frem til Frk. Jensen, blev der på dansk udgivet over 200 kogebøger. De repræsenterer en kulturarv, der kan give en fornemmelse af, hvordan danskernes mad har smagt.

Mange af opskrifterne er almindelige og går igen i flere af kogebøgerne, men der er også talrige eksempler på kærnedanske, dybt originale, gennemtænkte og velsmagende opskrifter med danske råvarer anvendt på måder, som vi ikke længere kender. Opskrifterne er lempeligt tilpasset nutiden hvad angår mål, vægt, tilberedningsmetoder, og i nogle tilfælde også ingredienser. Opskrifterne på mad fra forhistorisk tid er udviklet af Dansk Landbrugsmuseum, Gl. Estrup på grundlag af den viden, vi har fra arkæologiske fund.
Bogen og de mange opskrifter skal inspirere nutiden og sætte den aktuelle danske madkultur i historisk relief. Rødgrød, koldskål og frikadeller kender alle, men i deres oprindelse var de ganske anderledes og mere avancerede end nutidens. Ud for hver opskrift vil man finde et årstal, som refererer til, hvornår denne opskrift blev udgivet.

Det historiske kildemateriale, som danner grundlag for denne bog, er omfattende. Historiebøger, videnskabelige artikler, erindringsmateriale, arkivstudier, interviews, havebøger og gennemgang af over 150 af de mest toneangivende kogebøger fra perioden 1616 - 1970.

Periode: Oldtid til nyere tid
Indbinding: Indbundet
Illustrationer: Tegninger og fotos i sort/hvid og farver
Mål (BxH) i cm: 21 x 21,5