Helen Banneman: Historien om lille sorte Sambo. Klassisk børnebog, Fra 3 år

Lille Sorte Sambo er så indtagende, at småbørn øjeblikkelig falder for dens charme. Læs "Sambo" for Deres børn, og De vil opleve den virkelige henrykkelse.

Udgivet første gang på dansk i 1939

Helen Bannerman, Helen Brodie Cowan Bannerman, 1863-1946, skotsk forfatter. Boede som voksen 30 år i Indien, hvor hun skrev og illustrerede børnebogen The Story of Little Black Sambo (1899) som brevfortælling til sine to døtre, som gik på kostskole i Skotland.

Bogen er, lige så længe den har eksisteret, blevet udskreget som racistisk. Det gælder især i USA, hvor afroamerikanere umiddelbart har tolket lille sorte Sambo og hans forældre, sorte Mumbo og sorte Jumbo, som 'negre' og har taget anstød af Bannermans noget primitive tegninger, der kan tangere det karikerende.

Også i Danmark, hvor bogen har fået klassikerstatus inden for småbørnslitteraturen, har der i den politiske korrektheds navn været rejst indvendinger mod de stadige genoptryk.

I 1998 skrev Thomas Winding, der selv var børnebogsforfatter, om Historien om Lille Sorte Sambo: "Utallige undersøgelser viser, at børn, uanset hudfarve identificerer sig med helten og mener, at han er deres alter ego. Personlig giver jeg ikke meget for den slags undersøgelser: jeg ved jo, at bogen handler om mig." Citeret fra Den Store Danske Encyclopedi

Indbinding: Indbundet
Illustrationer: Tegninger i farver